KVALITET, HÄLSOSAMT och MATLAGNINGSGLÄDJE

Kvalitet

Kryddor och örter med högsta kvalitet, är kopplat till mängden eteriska oljor och mineraler i en viss produkt. Det är det som ger dess karakteristiska smak och arom. Då förutsatt att kryddan är från rätt sort, odlat på rätt mark i de rätta förhållandena och skördat vid rätt tillfälle, som tillsammans med ett bra jordbrukskunnande lägger grunden för en bra kvalitet.

När väl allt detta uppnåtts så är det endast bästa hantverkskunnande som gör att produkten fortsatt behåller sin ursprungliga kvalitet och smak. Speciellt i samband med att torka, rensa/sortera och mala råvaran. Moment som direkt påverkar kvalitet. 

Att rensa och sortera en skördad råvara innebär att man tar bort eventuella småsten eller kvistar mm. Ju mer man tar med av växten/bäret/frukten som inte är den mest aromatiska delen desto mindre smakar det, dock gör det produkten billigare.

Om man måste tillsätta smakaromer eller liknande i en kryddmix visar tydligt att det inte är bra kvalitet som erbjuds. Att använda konstgjorda aromer kanske ökar doften i förpackningen, men förångas snabbt vid tillagning eller i kontakt med luft.

När kryddor och örter är som bäst, har det också absolut bästa medicinska egenskaper. Vilket naturligtvis också har en stor betydelse för näringsinnehållet. Många kryddor och örter har genom tiderna använts som medicin och görs så fortfarande. Många kryddors medicinska egenskaper har varit förebild för många läkemedelsbolag när de framställt läkemedel.

Ex. för gurkmeja. En råvara som har kommit i fokus i Sverige, trots man känt till och använt gurkmeja sedan urminnes tider. Inte bara i en curry, utan också som medicin och färgämne. I gurkmeja finns substansen Kurkumin som anses ha antiinflammatoriska såväl som antioxidantiska egenskaper och dessa har dokumenterats väl.

Men att använda det i livsmedel är en balansakt. Vissa artvarianter har hög kurkuminhalt, vilket gör den blir bitter/besk och lämpar sig bäst för medicinsk användning. Men ”rätt” mängd så blir det inte bara en krydda med stor aromatisk smakmässig upplevelse utan även en nyttig ingrediens. Vissa ljusa varianter av gurkmeja, är mest ett färgämne med lite smak. Halten av kurkumin varierar och skiljer sig lika mycket oavsett om det färsk eller torkad.

En annan liknande krydda är ingefära. Där kvalitet, styrka och smak verkligen varierar. Prova gärna Spicemasters gurkmeja och ingefära mot andra och lär dig skillnaden.

Tänk på att alla torkade produkter är väldigt koncentrerade jämfört med samma krydda i färsk form. Exempelvis för ingefära och gurkmeja behövs det 5–7 kg färskt för att få ut 1 kg torkad krydda. Vilket medför att torkade kryddor är betydligt mer potenta i smak och styrka, än i färsk form. Vilket medför att du använder betydligt mindre torkade kryddor/örter än om du använder färska kryddor. Lägger du kryddor och örter i vätska så sväller de.

Summerat kan man säga att det finns bara ett sätt att veta – smaka dig fram till bästa kvalitet. För samma krydda eller ört kan smaka olika beroende på artvariant, kvalitet, vilka delar av plantan man använt om den plockats mogen eller slutbehandlats rätt eller felaktigt. 

Njut av de råvaror som naturen skänkt oss och med bra kvalitet så blir det också enklare att laga god mat.

Hälsosamt

Tillsatser

Att tillsätta tillsatser i kryddor/kryddmixer är vanligt. Det är onödiga ingredienser om man har bra kvalitet på kryddor och örter såväl som havssalt. Många typer av tillsatser har samma funktion men olika namn som: monosodiumglutat (MSG), glutamat, jästextrakt.

Många är allergiska mot tillsatser. Därför tillsätter Spicemaster inte tillsatser i våra produkter. Läs mer på svenska Livsmedelsverket (SLV). 

Stärkelse

Att tillsätta stärkelse som ingrediens är onödigt om man har bra kvalitet på kryddor och örter. Men det är enkelt att tillsätta eftersom det är billigare än kryddor. Stärkelse är en sockerart, ofta med mycket högt glykemiskt index (GI). Därför tillsätter Spicemaster inte stärkelser i våra produkter 

Socker

Att tillsätta socker är onödig ingrediens. Det behövs inte om man har bra kvalitet på kryddor och örter. Det är enkelt att ta till eftersom det är billigare än kryddor. Att minska på sockerintaget är något som Livsmedelsverket (SLV) också uppmanar till. Därför tillsätter Spicemaster inte socker i våra produkter .

Pesticider

Pesticider är kemikalier skapade av människan och är onödiga och skadliga att släppa ut i naturen. Vi tycker dessutom att det inte är något som ska tillföras i ens kost eftersom Pesticider inte är hälsosamma. Därför har vi valt att enbart sälja ekologiskt odlade kryddor och örter för både naturens och människans bästa..

Natrium

Det finns raffinerat salt med koncentrerad natriumkloridhalt till 99,9 % (där alla mineraler avlägsnats) och det finns oraffinerat salt som vårt havssalt där NaCl halten är naturligt runt 94-95%. 

Vi har valt ett havssalt som har naturligt låg natriumhalt. Dessutom ett mineralrikt havssalt som är speciellt rikt på magnesium. Att välja salt med låg natriumhalt är något som svenska Livsmedelsverket också rekommenderar. Fördelen med naturligt havssalt är förutom natriumhalten, den goda smaken som ett havssalt har. 

Gluten / Laktos

Vi tillför inte gluten eller laktos i någon produkt. Vår klassiska serie, där vi har en mängd kryddmixer är för dig som vill ha en kryddmix med 100 % kryddor, där du själv kan välja vilken typ av salt och mängd du önskar. Dessa kryddmixer är naturligtvis också helt utan, tillsatt socker, stärkelse och tillsatser.

Sen har vi kryddmixer för dig som vill ha en färdig kryddblandning, där vi tillfört vårt smakrika havssalt med naturligt låg natriumhalt för bästa sälta. Men också här alltid utan, tillsatt socker, stärkelse och tillsatser.

Spicemaster har ett sortiment för alla, oavsett hälsoskäl!          
100% Naturliga ingredienser. 0% Konstgjorda.

Matlagningsglädje

För professionella kockar är det självklart att använda kryddor och salt av högsta kvalitet för att göra det enkelt att laga mat, med bästa resultat.

Premiumkryddor är kryddor som odlats på rätt plats, skördat vid rätt mognadsgrad och färdigställts med mesta omsorg skapar rätt förutsättningar att smaksätta en rätt på bästa sätt.

Samma gäller vid att tillföra sälta till en rätt. Olika salter ger olika smak och resultat. Även här väljer många professionella kockar salt med karaktär som lyfter smaken på de råvaror de använder. Eftersom ett raffinerat salt inte har några mineraler m.m. som sätter sin prägel och har en fränare sälta, väljer många av världens stjärnkockar ett havssalt. Ett salt som formats efter de lokala förutsättningar där det skördas som ger dess typiska karaktär. 

Vårt havssalt kommer från Guérande i Frankrike där de skördat salt i tusentals år och är känt för sin smak och mjuka sälta. Dyrare att framställa, eftersom det skördas för hand, men ändå billigt.

Med både premiumkryddor och premiumsalt gör man det enkelt för sig att lyckas i köket.

Tips vid tillagning:

Vår oregano med knoppar kan du få ut maximal smak ur bladen om du smular sönder dem över maten när du serverar. Eller använder dem som de är och krossar dem när du tuggar.

Kryddor innehåller eteriska oljor där smaken sitter så ett tips är att:

  • Hela kryddor, tillsätt tidigt i matlagningen.
  • Malda kryddor, tillsätt i slutet på tillagningen.

Ett Örtsalt är perfekt att använda som buljong i soppor, grytor, pastavattnet. Kan med fördel användas vid all tillagning. Vi har fyra olika örtsalter av just det skälet. En av de fyra är ett örtsalt med JOD, där joden kommer från havsalgen kelp som odlats ekologisk. Till skillnad från syntetiskt producerad jod som finns i de flesta jodsalt. Jod från vår kelp tas lättare upp av kroppen. 

Med andra ord: välj rätt kvalitet på kryddor och salt och upplev de fantastiska smaker som kryddor, örter och salt kan ge din maträtt.

Med Spicemaster får du enkelt matlagningsglädje!

halsosamt4
Group of hard shelled tacos with ground beef, lettuce, tomatoes and cheese close up
indian food - saag paneer curry dish
Rulla till toppen