Vanliga frågor

Du frågar - vi svarar!

Fråga: Vad är ekologiskt?

Svar: Det finns ekologisk odlat och ekologiska livsmedel.

Ekologisk odlade kryddor och örter är certifierat jordbruk där. Pesticider inte får överstiga 0,01 mg/kg. Det finns många  tusentals olika pesticider. Pesticider är inte bra för naturen eller för människan. Därför är våra produkter naturligtvis också ekologiska. 

Ekologiska livsmedel måste vara minst 95% ekologiskt odlade och certifierade råvaror. Däremot kan ekologiska certifierade livsmedel innehålla konstgjorda/syntetiska ingredienser som tillsatser, stärkelse, raffinerat socker och salt. mm.

Vi tycker inte man ska tillföra konstgjorda ingredienser där kemiska processhjälpmedel används. Därför tillsätter inte vi socker, stärkelse, tillsatser eller raffinerat salt. Som kan ha en hälsopåverkande effekt.

Som vi säger: 100 % naturlig – 0% konstgjort.

Fråga: Varför är inte Spicemaster KRAV-märkt?

Svar: KRAV-märkt tillåter att man använder ett 50-tal tillsatser i ekologiska livsmedel. Medan Spicemaster tillåter INGA. Vilket innebär att vi har mycket mer stränga krav än KRAV-märkt. Därför kan vi inte vara KRAV-märkta.

Fråga: Vad menar ni med 100 % naturlig – 0% konstgjort?

Svar: Naturligt är ett missbrukat ord/uttryck – Raffinerat maltodextrin (oerhört högt glykemisk index ) görs från majs. Då kan man skriva från naturligt ekologisk odlad majs. Men man nämner inte att man använt kemiska processhjälpmedel. Samma med socker osv. 

Spicemaster anser att naturligt är när en råvara är precis som naturen skapat det till fulländning utan konstgjord modifiering. Det enda vi gör är att rensa, torka och mala det. Därför skriver vi 100 % naturligt.

Naturen gör det bra nog och varför då förstöra det genom att bearbeta råvaran med kemiska processhjälpmedel. Därför skriver vi också 0% konstgjort.

Enkelt uttryckt i sin korrekta definition: 100 % naturligt – 0% konstgjort.

Fråga: Varför använder ni inte tillsatser?

Svar: Vi har valt bort att ha tillsatser då tillsatser kan medföra negativ hälsopåverkan. Eftersom man inte vet var gränsvärdet är för negativ påverkan är det enklare att inte använda tillsatser. Dessutom behövs inte tillsatser i smaksättning. Spicemaster är varumärket som alla ska kunna köpa. Därför kan de konsumenter som vill undvika tillsatser för sig och sina barn enkelt välja Spicemaster.

Fråga: Är Spicemaster havssalt jämförbart med vanligt bordssalt?

Svar: Vårt havssalt är 100% naturligt. Helt utan tillsatser. Ett salt som skördats för hand enligt tusenåriga traditioner. Havssalt har naturligt låg natriumhalt och är även rikt på mineraler som magnesium. Mjuk och rund sälta med mineralsmak. NaCl halt ca 94%. Med en naturligt låg natriumhalt.

Det skiljer sig avsevärt från ett bordssalt som är ett raffinerat bergssalt som kemiskt bearbetats och blekts. Där alla mineraler har raffinerats bort. Ett salt som ofta även har antiklumptillsats som E-535. Ett raffinerat salt har ock en väldigt hög koncentration av Natriumklorid 99,8-99,9%. Vilket ger en fränare/skarpare sälta än ett havssalt. 

Prova själv – enklaste sättet att känna skillnaden!

Fråga: Är havssalt nyttigare än raffinerat salt?

Svar: Där finns många åsikter om det. ”Havssalt kallas många gånger det goda saltet och raffinerat bergssalt det onda”.

Utan att ta ställningen i den frågan, känns det mer rätt att använda den salt som finns i havet och inte det som raffinerats och ökat koncentrationen av NaCl från 94-96% till 99,9%.

Fråga: Vart kommer ert havssalt ifrån?

Svar: Spicemaster havssalt kommer från franska Guérande. Ett område där man skördat det bästa saltet i årtusenden. Salter skördas för hand och har en naturligt grå ton. Saltet bleks inte eller kemiskt behandlas på något sätt. Är alltid utan tillsatser. Om det klumpar sig lite är det naturligt. Då bara ska lätt eller smula med fingrarna. Salt från Guérande är det salt som många av världens stjärnkockar väljer för en kulinarisk maträtt.

Fråga: Vad är natriumhalten i ert havssalt?

Svar: ca 33% natrium

Fråga: Varför är ert havssalt ljusgrått?

Svar: Spicemaster havssalt som skördas för hand i bassänger tar färg av de mineraler som som finns i havsvattnet och sedimentet där det utvinns. Eftersom vårt havssalt inte har blekts med kemikalier, så är det naturligt ljusgrått. 

Viss typ av havssalt kan vara vitt, dvs det lyxiga ”Fleur de Sel” från Guérande (där originalet Fleur de Sel kommer ifrån), där vattnets ytskiktet skördas på ett speciellt sätt är vitt. Vi har haft det i sortimentet tidigare och kanske lanserar det igen.

Havssalt är något fuktigare än raffinerat kok-/bordssalt.

Fråga: Vilken sorts kanel har ni?

Svar: Vi använder Cinnamomum Zeylanicum, Sk. Ceylonkanel, s.k. äkta kanel. Vi har även Ceylonkanel i alla våra kryddblandningar.

Fråga: Varför använder ni Ceylonkanel?

Svar: Vi använder Cinnamomum Zeylanicum, Sk. Ceylonkanel, för det är den bästa kanelen och som vi tycker smakar bäst. Dessutom har Ceylon Kanel mycket låg till obefintlig kumarinhalt, ett ämne som finns i kanel och som anses ha hälsopåverkan och myndigheterna vill begränsa intaget utav. 

Ceylonkanel har ca<100 mg/kg (oftast 20-50 mg/kg) kumarinhalt till skillnad mot Cassiakanel (Burmanni, Cassia, vietnamesisk Cassia, (indonesisk Cassia) som har 2500-7000 mg/kg kumarin. 

Fråga: Vad är oreganoknoppar?

Svar: Spicemaster ståpåse med oreganoknoppar är en lyxigare variant av hur oregano normalt säljs. Vi har valt ut att blanda i bladknopparna. Där sitter mycket koncentrerad smak. Smula knopparna med fingrarna så förstår du.

Fråga: Varför är era kryddmixer utan tillsatt socker, stärkelse och tillsatser?

Svar: Spicemaster är varumärket för alla. Inget onödigt är tillsatt. Så oavsett personliga skäl eller hälsoskäl kan du köpa Spicemasters produkter. 

Vill du undvika raffinerade ingredienser som sockerarter eller salt – så välj Spicemaster
Vill du dra ned på socker eller måste undvika socker och ändå äta Texmex – så välj Spicemaster.
Tycker du att glutamater och andra tillsatser är något du vill undvika – så välj Spicemaster.
Vill du undvika produkter med tillsatt gluten, laktos m.m. – så välj Spicemaster.

Fråga: Har ni salt i era kryddblandningar?

Svar: Vi har två typer av kryddblandningar:

CLASSIC – NO SALT – Dessa kryddblandningar innehåller bara kryddor och örter. Här väljer du själv vilken typ av salt du vill ha och den mängd du vill ha. Självklart alltid utan tillsatt socker, stärkelse, raffinerat salt och tillsatser.

SEA SALT – Detta är en serie där vi lagt i vårt fina havssalt för dig som enkelt vill använda en kryddmix. Självklart alltid utan tillsatt socker, stärkelser och tillsatser.

Fråga: Var hittar jag alla era produkter?

Svar: Som kulinarisk varumärke finns vi tyvärr inte överallt i dagligvaruhandeln. Vi finns på ICA, COOP, HEMKÖP, CITYGROSS, WILLYS m.fl.  

Men du hittar oss på nätbutikerna APOTEA, DELITEA, MATHEM, MEDS m.fl. i smalt eller mycket brett sortiment.

Prata gärna med din handlare om det Spicemaster sortiment du önskar, de kan beställa för direktleverans till butik.

Fråga: Örtsalt med JOD, vad är det?

Svar: Ett örtsalt är en smaksättare som passar allround för alla tillfällen. SLV vill att vårt intag av Jod är viktigt. Vi skapade då en produkt som har våra värderingar: Självklart alltid utan tillsatt socker, stärkelser, raffinerat salt och tillsatser. I vanligt jodsalt används syntetiskt framställt jod. För att jod, som är flyktigt, ska fästa på saltet används dessutom olika tillsatser som E-535 (Natriumferrocyanid). 

Då vi arbetar efter mottot: 100 % naturlig – 0% konstgjort, fick vi tänka till. Vi tillsatte en jodpotent havsalgen Kelp (ekologisk odlad så klart) som har naturligt hög halt av JOD.

Då slapp vi syntetisk jod och tillsatser. Kroppen tar bättre upp jod som inte är syntetisk. Så använder du vårt Örtsalt med JOD (för vuxen som enda saltkälla ca 6g salt per dag) så får du i dig ditt dagliga rekommenderade behov av jod.

Fråga: Hur använder man Spicemaster Grill & BBQ serie?

Svar: Enkelt, du kan använda i all smaksättning. Som rub eller som grund till en marinad eller bara krydda som vanligt. Oavsett om du steker, wokar, grillar eller kör med BBQ. För att du själv ska bestämma så är våra Grill & BBQ serie alltid utan tillsatt socker, stärkelse, raffinerat salt och tillsatser. Sälta behövs, använt gärna då vårt havssalt.

Fråga: Kan man använda era örtsalter till fond och buljong?

Svar: Med fördel kan du det. Både till soppor, grytor, pastavattnen m.m Prova dig fram. 

Fråga: Var kommer era kryddor ifrån?

Svar: Vi köper var de växer bäst för maximala aromatiska egenskaper. Det kan variera beroende på periodens odlingsförhållanden (missväxt p.g.a: översvämningar, torka) i den specifika regionen.

Fråga: Ni säger era kryddor är premiumkvalitet, hur vet man det?

Svar: Vi selekterar kryddor från de områden i världen de växer bäst p.g.a. mikroklimat, jordmån etc. Där man har ett hantverkskunnande att skörda vid rätt mognadsgrad och selekterar rätt del av växten. Såväl där man sorterar ut bästa delarna och torkar den med omsorg. Allt sammantaget så väljer vi kryddor med rätt arom och smak enligt våra strikta preferenser. Vi säljer inte kryddor på namnet. Ex. Oregano, för det är från arten som heter oregano. Däremot väljer vi den bästa arttyp av oregano som finns att tillgå. Dvs bästa odlingsområde, bästa odlare, bästa delen av kryddväxten – alltså hur en bra oregano verkligen ska smaka. 

Fråga: Vad innehåller era kryddmixer?

Svar:Våra kryddmixer är alltid utan tillsatt socker, stärkelse, raffinerat salt och tillsatser. Många av marknadens kryddmixer innehåller 50% eller mer  av socker, stärkelse, tillsatser och raffinerat salt. 

Vi har en serie som är 100% kryddor och örter, så du själv kan välja salttyp och mängd.

Vi har en serie kryddmixer med Sea Salt, där vi använder vår eget havssalt för de som vill ha en färdig kryddmix att hälla i utan tänka på salt. Då har vi 80-81% kryddor och örter. Men alltid utan tillsatt socker, stärkelse och tillsatser.

Fråga: Jag har frågor om en produkt. Vad ska jag göra?

Svar: Skicka gärna e-post till oss med dina frågor eller ring! Du hittar våra kontaktuppgifter längst ner på sidan. 

Fråga: Hur smakstarka är Spicemaster kryddor jämfört med andra?

Svar: Det bästa är att prova sig fram! Därför är det egentligen alltid svårt att ange hur mycket krydda som ska användas i en speciell maträtt, utan angiven mängd bör ses som en fingervisning. Det varierar speciellt på senap, ingefära, chili och liknande såväl som det skiljer sig för fänkålsfrön, kryddnejlika, spiskummin m.fl. Spicemaster kryddor är valda med utgångspunkt från högsta kvalitet, med detta så kommer också maximal arom och egenskaper.

Fråga: Varför klumpar sig ibland kryddorna eller kryddblandningarna?

Svar: Spicemaster kryddor innehåller inga tillsatser så som klumpförebyggande medel (E-nummer). Våra kryddor och kryddmixer är av högsta kvalitet och är fullmatade med naturens egna aromer och eteriska oljor – detta gör därför att de naturligt också binder sig samman. Detta gäller speciellt, tomat-, paprika-, lök- och vitlökspulver. Det är bara att smula lätt med en sked eller mellan fingrarna för att få bort klumparna och de aromatiska egenskaperna förändras inte. 

Fråga: Kan jag länka till spicemaster.se från min blogg eller hemsida?

Svar: Det går utmärkt! Om du använder våra bilder vill vi att du skriver det i texten. Om du önskar ett länksamarbete är det bara att kontakta oss.

Fråga: Kan jag använda era produktbilder på min blogg eller i ett reportage?

Svar: Självklart får du det, men ange alltid www.spicemaster.se som källa när du använder våra bilder.

Rulla till toppen