HANDSKÖRDAT HAVSSALT

Spicemaster havssalt produceras genom att låta saltrika vatten avdunsta i grunda bassänger så att salthalten når en viss procentsats och därefter rakas saltet ihop till högar. 

Ett hantverkskunnande som gått i arv i generation och kräver storskicklighet. Kvalitet och stil beror på mineralsammansättning på havsbotten i området. 

Ett salt som många av världens stjärnkockar använder i sin matlagning för dess mjuka och aromatiska sälta.

Havssalt från Guérande

Salt är en nödvändig ingrediens för maximal smaksättning. Vi har selekterat det salt som av många anses som det bästa för du ska få maximal smaksättning och samma förutsättningar som stjärnkockarna.
Ett havssalt från Guérande i franska 
Bretagne. 

Vad är då rätt salt? Valet är ditt. Man kan enkelt säga det finns två sorters salt: oraffinerat och raffinerat

Oraffinerat salt, i vårt fall ett havssalt som skördats för hand och som inte kemiskt blekts eller på annat sätt kemiskt behandlats. Ett salt som har naturligt låg natriumhalt. Då blir NaCl 94-96% och vårt är dessutom naturligt rikt på magnesium. 

Salt är en livsviktig komponent i kroppens elektrolytiska processer. Gärna med rätt sorts salt och i rätt mängd. Salt, NaCl, består av 40% natrium och 60% klorid. 

Salt är något vi inte kan vara utan. Kroppen har en ungefärlig salthalt på 0,4%, (0,16% natrium och 0,24% klorid). Allt salt har ursprungligen bildats i havet när joner från bergarter länkats med från klorid i samband med undervattenvulkanisk aktivitet.

SLV rekommenderar att man använder salt med lägre natriumhalt. 

I bordssalt/koksalt innehåller många gånger tillsatser som klumpförebyggande medel. Dessa är ex. E-535 (natriumferrocyanid), E-536 (kaliumferrocyanid) och E-551 (kiseldioxid). Samma tillsatser används i jodberikat salt för att kunna tillsätta syntetiskt tillsatt jod (kaliumjodid), som annars inte fäster på saltpartiklar.

Se våra Örtsalter, läs om vårt Örtsalt med JOD.

Ett bra havssalt lyfter smaken på alla rätter

Scrambled eggs with herbs on wheat-rye crispy bread, homemade
Rulla till toppen